Skip links

Ustna higiena

Join Us
“Ustno zdravje je eno pomembnejših za dobro socialno, duševno in telesno počutje človeka. Posledično lahko, gledano s širšega zornega kota, zanemarjeno in nepopolno zobovje ali celo brezzobost vodi v izgubo dobrega počutja in samospoštovanja. Motena je lahko celo naša umestitev v družbo, saj se zaradi »slabih« zob v družbi niti ne moremo odkrito nasmejati. Nasprotno pa ohranjeno ali nadomeščeno zobovje pomembno vpliva na našo samozavest,” dodajajo strokovnjaki z Dentoteke.
Pomen ustne higiene je znan že zelo dolgo. Vzrok verjetno leži v dejstvu, da je zobna bolečina na lestvici bolečin uvrščena med najhujše, kar jih lahko izkusimo. Pomembno je, da ljudje skrbimo ne samo za zobovje, ampak tudi za obzobna in ostala tkiva v ustih. Pravzaprav nekateri tradicionalni medicinski sistemi, kot je 5000 let stara indijska ajurveda, dajejo zelo velik poudarek na ustno zdravje, saj naj bi stanje ust vplivalo na celoten organizem. Do podobnih spoznanj prihaja tudi sodobna znanost, ki je v zadnjih 20-ih letih naredila velik napredek v razumevanju procesov parodontalne bolezni (star. paradentoze), zobnih bolezni in ostalih bolezenskih stanj, kot so avtoimunilichenplanus, afte, rak in še mnogo drugih. V strokovnih krogih se uveljavlja izraz parodontalna medicina, ki preučuje vpliv in povezavo parodontalne bolezni z nekaterimi t.i. sodobnimi boleznimi. Bakterije v zobnih oblogah, ki se zadržujejo ob robu dlesni, natančneje na zobnem vratu, so primarni vzrok za začetek kroničnega vnetja obzobnih tkiv. Hitrost napredovanja parodontalne bolezni je odvisna od številnih sistemskih dejavnikov, ki so prisotni v telesu in vplivajo na obrambno sposobnost organizma. Dokazano je, da tudi vnetna parodontalna bolezen lahko povzroča različne sistemske bolezni, kot so: bolezni srca in ožilja, kronično obstruktivno obolenje pljuč in aspiracijsko pljučnico in slabšo presnovno urejenost sladkornih bolnikov. Parodontalna bolezen lahko vpliva na sistemsko zdravje na več načinov:
• Vnetje se lahko širi iz obzobnih tkiv neposredno v okolico in globlja tkiva.
• Mikroorganizmi in njihovi produkti lahko pridejo v krvni obtok, kar povzroči vnetje v oddaljenih organih.
• Škodljive snovi, ki nastajajo v vnetih področjih, lahko preidejo v krvni obtok in prizadenejo oddaljena tkiva (ateroskleroza), lahko  pa spremenijo epitelij dihalnih poti ali prebavil in tam ustvarijo pogoje za začetek vnetja.

Očitno lahko povzročitelji parodontalne bolezni zaradi svojega delovanja sodelujejo pri nastanku bolezni tudi drugje v telesu. To dejstvo postavi ustno higieno v popolnoma drugo perspektivo in zavedati se moramo, da usta niso le zobje, temveč stik med zunanjim in notranjim okoljem človeškega telesa.

Return to top of page
DentopediaKlinika
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo.

Potrjujem Zavračam Nastavitve zasebnosti