Skip links

Osnove dobre ustne higiene

Join Us

Pri izvajanju ustne higiene je pravilna tehnika uporabe pripomočkov temeljnega pomena ob rednem čiščenju dvakrat dnevno.

Pravilna uporaba zobne krtačke

Pri izbiri zobne krtačke moramo biti pozorni, da so ščetine zelo mehke, saj tako z njimi ne poškodujemo dlesni.

Poznamo več tehnik ščetkanja in vsaka izmed njih je pravilna, če jo znamo pravilno izvesti. Najbolj učinkovita je tako imenovana modificirana Bassova tehnika,pri kateri glavo ščetke postavimo pod kot 45° v položaj, kjer polovica ščetin prekriva dlesen in druga polovica zobe. Nato ščetkamo z nežnimi krožnimi gib in postopek ponovimo na vseh zobeh. Notranjo stran sprednjih zob ščetkamo tako, da držalo obrnemo navpično in ščetkamo od dlesni proti zobu. Nadaljujemo z zunanjimi površinami. Na koncu očistimo še grizne površine. Grizne ploskve zob ščetkamo vodoravno, v smeri zobnega loka. Z Bassovo tehniko ščetkanja se izognemo umiku dlesni in nastanku razgaljenih zobnih vratov, ki so pogosto razlog za preobčutljivost zob na zunanje dražljaje.

Kako uspešni smo bili pri čiščenju preverimo z jezikom, vse zobne ploskve morajo biti namreč gladke. Za lažjo orientacijo koliko časa je potrebno ščetkati zobe si lahko predvajajte svojo najljubšo pesem in tako bo ščetkanje še zabavnejše.

Nitka

Z nitko očistimo preostanek zobnih površin, predvsem medzobnih prostorov, ki z zobno krtačko niso dobro dostopni. Poznamo tanjše in debelejše nitke različnih oblik, ki so lahko tudi povoskane, da lažje zdrsnejo v medzobni prostor. Pomembno je, da zobe nitkamo s čim krajšo napeto nitko, da imamo boljši nadzor nad silo, ki ji uporabljamo. Tako se izognemo, da nam nitka uide v medzobni prostor in poškoduje dlesen ter povzroči več škode kot koristi. Ko smo z nitko v medzobnem prostoru, objamemo zob in s potegom navzgor odstranimo obloge pod robom dlesni.

Medzobna krtačka

Zadnje čase močno narašča uporaba medzobnih krtačk, ki nadomestijo uporabo zobne nitke tam, kjer so do medzobni prostori večji. Ravno tako je uporaba namenjena čiščenju medzobnih prostorov ob zobnih vsadkih, saj lahko z njo temeljito očistimo rob dlesni, ki ga obdaja. Da je čiščenje medzobnih prostorov kar se da učinkovito, je potrebno vedeti katera velikost je prava za nas. Imeti moramo čim večjo možno krtačko, ki jo še lahko brez bolečin vstavimo v medzobni prostor. Tako vsak izmed nas potrebuje medzobne ščetke različnih  velikostih za učinkovito čiščenje in večinoma 2 velikosti zadostujeta.

Električna ščetka

Električna zobna ščetka je pripomoček, enakovreden ročni ščetki, če jo seveda pravilno uporabljamo. Raziskave s katerimi so primerjali učinkovitost čiščenja z ročno in električno ščetko ob pravilni tehniki ščetkanja so namreč pokazale, da je prepričanje, da električna ščetka vedno očisti bolje in več, zmotno. Priporočamo jo predvsem tistim, ki ne zmorejo dobre higiene z svojimi rokami.  Priporočamo zlasti sonične električne ščetke, ki so uspešnejše in natančnejše na mestih, kjer je lahko naša roka površna. Priporočamo, da se o pravilni tehniki uporabe električne ščetke posvetujete v Dentoteki, kjer vam bodo z veseljem svetovali. Njene ščetine so namreč zelo trde in lahko ob premočnem pritisku poškodujejo vašo dlesen.

Zobna prha

Zobna prha pripomore k optimalni ustni higieni, saj nadomešča uporabo nitke ali medzobnih krtačk. Z njeno uporabo lažje dosežete predvsem medzobne prostore ob zadnjih zobeh, ki so pogosto slabše očiščeni. V primeru, da so medzobni prostori večji, jih zobna prha prav tako temeljiteje očisti.

Strgalo za jezik

Večina povzročiteljev slabega zadaha se nahaja v naših ustih in ravno jezik je tisto mesto, ki pogosto ostane spregledano. S strgalom za jezik učinkovito odstranimo bakterije in razgradne produkte njihove presnove iz jezičnih brazd. Ko torej očistimo zobe in medzobne prostore, celostno ustno nego zaključimo s čiščenjem jezika in tako se lahko zagotovo poslovimo od slabega zadaha, ki izvira iz naših ust.

V Dentoteki, Studiu za ustno higieno in specializirani lekarni, s tretmaji in izdelki za nego  dlesni in zob poskrbimo, da boste zase in za svoje najbližje izbrali ustrezne pripomočke in jih boste pravilno uporabljali.

Return to top of page
DentopediaKlinika